گردشگری پایدار

اکولاژ چیست؟

زیرساخت‌های اقامتی از مهمترین ارکان گردشگری به‌شمارمی‌آیند. اکولاژها، اقامتگاه‌هایی پایدار هستند که برای ساخت و مدیریتشان از اصولی مشخص پیروی می‌شود. در مقاله «اکولاژ چیست؟»، با زبانی ساده و قابل درک به تاریخچه اکولاژ، ضوابط ساخت آن، انواع‌واقسام بوم‌کلبه‌ها و تفاوتشان با هتل‌های سبز پرداخته‌ام. بدیهی‌ست که این یک مقاله آکادمیک نیست و آن را تنها برای آگاهی دادن به علاقمندان گردشگری پایدار نوشته‌ام.

 

تریل؛ مسیر پیاده‌روی مسئولانه

تریل‌ها مسیرهای پیاده‌روی هستند که برای حفاظت از میراث طبیعی می‌سازندشان. این مسیرهای پیاده‌روی را در دل سایت‌های طبیعی حساس همچون جنگل‌های کهن، پارک‌های ملی، ژئوپارک‌ها و جدا از مسیرهای اصلی می‌سازند. در طراحی و ساختشان از اصول گردشگری پایدار و مواد سازگار با طبیعت استفاده می‌کنند. در مقاله «تریل؛ بهترین راهکار حفاظت از میراث طبیعی» به نکاتی همچون تعریف و کاربرد تریل، اکوتریل و ژئوتریل، اصول طراحی و ساخت مسیرهای پیاده‌روی و استفاده از آن برای گردشگری مسئولانه پرداخته‌ام.

 

طبیعت‌گردی در پساکرونا

کرونا دیر یا زود رخت برمی‌بندد و به زورِ واکسن یا رعایتِ بهداشت فردی از بین ما می‌رود. اما اثری که از خود برجای می‌گذارد، تغییراتی در سبک زندگی و حتی مسافرت گردشگران دائم‌السفری است که طبیعت را به عنوان مقصد سفرهاشان انتخاب می‌کنند. در مقاله «طبیعت‌گردی در پساکرونا» به تغییری در نگرش طبیعت‌گردان و عاداتی که بایستی تغییر دهند، پرداخته‌ام. شاید در نوشته‌های آکادمیک از آن به تغییر نگرش و رفتار محیط زیستی یاد شود. اما اینجا مجال پرداختن به نوشته‌های آکادمیک نیست. پس به نوشته‌ای قابل درک و کوتاه بسنده می‌کنم.

 

گردشگری معدن چیست؟

شاید مهمترین ویژگی گردشگری پایدار آن باشد که در آن چیزی به عنوان معدن متروک و رهاشده وجود ندارد. گردشگری معدن از جدیدترین‌های گردشگری مبتنی بر میراث زمینِ ماست یعنی ژئوتوریسم (زمین گردشگری) که می‌تواند تجربه‌ای جدید و البته، بسیار مهیج را برای گردشگران ماجراجو رقم بزند.

جست‌وجو در معادن متروکه، معادن باستانی و معادن فعال، از بهترین فعالیت‌های ژئوتوریسمی به شمار می‌رود؛ سایت‌هایی که برای بازدید هدفمندِ گردشگران آگاه و مسئول، از ابزار و آلات اکتشاف و حفاریِ معادنِ دوران باستان تا ابزار نوین کاوش در دل زمین را به معرض بازدید گذاشته‌اند. این بازدید شما را با ناشناخته‌هایی از دل زمین، انواع گوهرسنگ‌ها، فعالیت‌های معدن‌کاران از گذشته تابه‌حال و قابلیت‌های تبدیل یک معدن به‌مقصدی برای بازدید گردشگران و کسب درآمد پایدار، آشنا می‌سازد. در مقاله «گردشگری معدن» به تاریخچه‌ای کوتاه از این نوع گشت‌وگذار آگاهانه و مقایسه‌ای مختصر در نمونه‌های ایرانی و جهانی پرداخته‌ام.

 

گردشگری کشاورزی چیست؟

گردشگری کشاورزی یکی از انواع‌واقسام بی‌شمار در کسب‌وکار گردشگری محسوب می‌شود که بر فعالیت‌های کشاورزی مبتنی‌ست و ‌توسعه روستایی در همه ابعاد از ایجاد درآمد ثانویه برای خانواده‌های روستایی گرفته، تا اهمیت حفظ هویت بومی، مشارکت جوامع محلی، توانمندسازی جامعه میزبان و اهمیت حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی را شامل می‌شود. در مقاله «گردشگری کشاورزی» با ادبیاتی قابل فهم و نه آکادمیک، گردشگری کشاورزی را به عنوان یکی از انواع گردشگری که منجر به پایداری‌ست، تعریف کرده‌ام و به چندوچون آن پرداخته‌ام.

گردشگری کشاورزی که در نقاط مختلف جهان به گردشگری مزرعه نیز می‌شناسندش، بهترین راهکار برای توسعه روستاها و رونق اقتصادی آن‌هاست. اگرچه در دل این ایجاد معیشت پایدار، ریشه‌های فرهنگی نیزمحفوظ می‌ماند و حتی احیاء می‌شود.

تعریف گردشگری کشاورزی، انواع‌واقسام مزارع برای جذب گردشگران، گردشگری کشاورزی در ایران و جهان و فعالیت‌های مبتنی بر آن را در مقاله من می‌خوانید.

 

ادامه دارد …